Monday, 24 September 2012

Semua orang DAIE la..

07:01 Posted by Ukhti Mawar No comments
hehe.. *Assalamu'alaikum buat rakan-rakan pembaca yang budiman semua..*

Sudah agak lama tak update blog nie..maklumlah sibuk menguruskan perihal u yang terurus..pergi kelas dengan kelam-kabutnya..then classmate kata.." Takde kelas la kak..batal ganti esok!"..grrr.. dek kelas ni nak pergi toilet pun tahan tahu..takut lambat masuk..huwaa...

Best la..hidup kat u nie...tapi study kat kolej dulu lagi best!..nak jugak banding-membanding dia kan..:D kat u nie pergi cafe.nampak muka lain..pegi maktabah pun nampak muka lain..cuma balik apartmen je nampak muka sama..tu pun kadang-kadang nampak muka lain..ada orang nak beli topup kat bilik depan tu...haks..

Memang dari segi kemahiran sosial..kat u ni lebih lagi la..iye la..jumpa ramai orang dan yang tak pernah kenal pun...pastu buat-buat kenal..tegur-tegur sambil senyum simpul lagi manis..nak wujudkan ukhuwwah..! hehe..ada yang mendapat respon +..ada juga yang kureng +nya...biasa la kn..lumrah kehidupan..ataupun dari istilah islamik..sunnatullah...

Kita ni kan orang Islam..Muslim yang sejati..Mukmin sebenar..so word 'DAIE' bukanlah satu perkataan yang patut kita allergic dengar dan lihat...memang kewajipan setiap daripada ummat Nabi Muhammad saw ni untuk berdakwah@menyeru...seru apa ye?hem..seru orang lain untuk lakukan apa yang Allah swt suruh dan tinggalkan apa yang Allah swt larang..kn simple je tu!..tak susah mana pun kan..

Insya Allah..cuma kesabaran dan kepintaran yang harus ada..ye..aku tahu..kadang-kadang nak ajak orang buat baik ni bukan senang..lagi-lagi ajak pergi surau..untuk solat jemaah..suruh jadi makmum je pun..bukannya suruh jadi imam..hehe.."Tak nak la kak.. banyak assigment nak kena siapkan ni..sori tau.."

Nak satu kata-kata power lagi naikkan semangat tak?nak!!nak!!! " Sabar itu indah" huhu..ingat tajuk blog ni mesti kamu sentiasa tenang kalau ajakan kamu ditolak....nak jugak interframe dia ni...

"Apabila menyampaikan dakwah, seseorang tidak boleh berasa kecewa jikalau tingkah laku sasarannya tidak segera berubah. Perubahan sikap, kepercayaan dan tingkah laku tidak terjadi secara mendadak, akan tetapi ia mengambil waktu. Oleh itu apabila sasaran tidak berubah sikap mereka, pendakwah mesti yakin kemungkinan suatu hari nanti mereka akan berubah..kalau tidak banyak pun..pasti sedikit..Alhamdulilllah.."

Hah..betul la tu kan..kita kena sabar...Sabarmu pasti berbunga wahai pejuang agama...jangan pernah kenal kawan yang bernama PENAT..pastu kawan dia yang sorang lagi, namanya MALAS..kalau nampak je dorang berdua..cepat-cepat buat tak kenak..dan ambik langkah seribu untuk melarikan diri dengan sengihan...

k2..jumpa lagi insya Allah..salam manis seperti senyuman ku..huks...


0 comments:

Post a Comment